Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Santokuknivar

Santokukniven är fantastiskt bra vid precisionsarbete med frukt och grönsaker och till att skära fisk och kött precist.

Santokukniven - den lätta, vassa japanen

Santokukniven är en japansk kockkniv som har blivit synnerligen populär de senaste åren. Den har ett tunnare och vassare knivblad än icke-japanska kockknivar. Det gör santokukniven fantastiskt bra på precisionsarbete med frukt och grönsaker och på att skära fisk och kött precist.

Skillnader mellan santoku och västliga kockknivar

Det finns tämligen många skillnader mellan den japanska santokukniven och västliga kockknivar. Båda sorters knivar är allsidiga och kan användas på många olika sätt, till många olika råvaror, men sedan upphör likheterna.

Den största synliga skillnaden är att santokukniven är mindre än den västliga kockkniven. Därför kan den vara mindre smidig att jobba med för personer med stora händer. En annan skillnad är att de västliga kockknivarna passar bra om du jobbar med gungande rörelser och vinklar kniven i många olika riktningar under arbetets gång. 

Hur ofta hackar du?

I det japanska köket hackas det traditionellt mycket och därför är santokukniven byggd till att hacka - och skiva - t.ex. grönsaker. Santokukniven har därför blivit känd för att vara ytterst bra att hacka lök med eftersom det breda, lite kortare bladet ger kniven mycket stabilitet. När du däremot ska jobba med kött och fågel så kan det möjligen vara ett bättre alternativ att ta fram den västliga kockkniven. Det beror på hur grovt arbetet är. Använder du en santokukniv till att skära genom hårda delar som ben så kan du förstöra det känsliga knivbladet. Det gäller därför att veta vilken kniv som ska användas till varje syssla och som alltid om hur höga dina krav är på att använda den absolut bästa kniven till varje ingrediens.

Santokukniven ökar tempot i köket

Som ny santokuägare kan man i början behöva beväpna sig med lite tålamod. Det kan gå ett tag innan man har vant sig vid att använda en santokukniv. Men den tålmodiga övar sig ingalunda utan anledning. Kniven är så lätt och vass att den rutinerade användaren kan öka tempot i köket och samtidigt uppleva nöjet i att sänka belastningen på handleden.