Free delivery at SEK 625,-
Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Santokuknivar

Santokukniven är fantastiskt bra vid precisionsarbete med frukt och grönsaker och till att skära fisk och kött precist. Läs mer nederst på den här sidan.

Santokukniven - den lätta, vassa japanen

Santokukniven är en japansk kockkniv som har blivit synnerligen populär de senaste åren. Den lätta santokukniven är fantastiskt bra vid både rutin- och precisionsarbete med frukt och grönsaker, men även bra till att hantera mindre bitar fisk och kött. Santoku är ett japanskt ord som kan översättas till "3 syften". Dessa syften kan definieras utifrån knivens allsidighet i förhållande till ingredienser, dvs. att kniven kan användas till såväl grönsaker som fisk och kött. De tre syftena kan också tolkas utifrån de tekniker kniven är byggd för - att skära, hacka och tärna. En tredje tolkning är att de olika delarna av bladet passar för tre olika uppgifter; skäreggen för de primära uppgifterna, spetsen för detaljarbete och hälen för intensiv hackning.

Oavsett tolkning så har santokukniven många användningsområden och är en riktig allroundkniv.

På den här sidan hittar du även grönsaksknivar som har ett väldigt igenkänningsbart utseende med sina breda, rektangulära knivblad. Dessa knivar ska inte förväxlas med köttyxor, för knivarna är särskilt designade för - och synnerligen bra på - att dela och hacka grönsaker. Förklaringen ligger i att bladet hackar med samma tryck över hela skärbrädan så att dina grönsaker inte hackas olika beroende på deras form eller position på skärbrädan.

Skillnader mellan santoku och västliga kockknivar

Det finns en rad skillnader mellan den japanska santokukniven och västliga kockknivar. Båda sorters knivar är allsidiga och kan användas på många olika sätt, till många olika råvaror, men sedan upphör likheterna.

Den största synliga skillnaden är att santokuknivens blad ofta är tunnare och hårdare än bladet på en västlig kockkniv. Därför är santokukniven oerhört bra på att skära precist. En västlig kockknivs spets har drop point och bladet är neutralt eller symmetriskt slipat. En santokukniv är ofta asymmetriskt slipad för att uppnå den stora precisionen som kännetecknar det asiatiska köket. Men en santokukniv kan också köpas med "västlig" egg så att alla - oavsett erfarenhet och bakgrund - kan uppleva nöjet av att laga mat med hjälp av denna förträffliga kniv.

En genialisk kniv för grönsaker

Det hackas flitigt i det japanska köket, och santokuknivens form är mycket väl anpassad för att choppa - dvs. hacka i en glidande rörelse - och skiva, i synnerhet grönsaker. Santokukniven är känd för att vara ytterst bra att hacka lök med eftersom det breda, lite kortare bladet ger kniven mycket stabilitet. När du däremot ska jobba med stora bitar kött och hel fågel så kan det möjligen vara ett bättre alternativ att ta fram den västliga kockkniven. Använder du en santokukniv till att skära genom hårda delar som ben så kan du förstöra det känsliga knivbladet. Det gäller därför att veta vilken kniv som ska användas till varje syssla och som alltid om hur höga dina krav är på att använda den absolut bästa kniven till varje ingrediens.

Santokukniven ökar tempot i köket

Som ny santokuägare kan man i början behöva beväpna sig med lite tålamod. Om man aldrig har använt en santokukniv så ska man vänja sig vid knivens dynamik. Men den tålmodiga övar sig ingalunda utan anledning. Den rutinerade användaren kan öka tempot i köket och samtidigt uppleva nöjet av att belastningen på handleden minskar.

Ta väl hand om dina knivar

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W. Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.

Har du frågor om ditt köp?

Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.

Kontakta kundservice här >>

Extra lång returrätt

Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.

H.W. Larsen - vi har din rygg

Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>