För servering
Här hittar du vår stora sektion med produkter för servering och bordsdukning. Ta en titt på våra serveringskärl, tallrikar, glas, karaffer och bestick. Det kan ha stor betydelse för matupplevelsen hur maten serveras och att bordet är dukat med vett och etikett. Läs mer om detta nederst på sidan.

För servering - ordning och glädje i harmoni

Välkommen till våra stora sektion med produkter för servering och bordsdukning. Här kan du hitta allt du behöver för att servera dina gäster den bästa maten på det finaste sättet. Hitta allt från glas och koppar, tallrikar och bestick till karaffer och termosar, brickor och serveringsbrädor. Här hittar du också ljusstakar och vaser, salt- och pepparkvarnar, såssnipor och glaskupor samt en lång rad andra produkter för middagsbordet.

För dig som köper in till en professionell servering har vi också ett fint urval av menytavlor och menypärmar.

Kan du duka ett bord efter konstens regler?

Det är inte snobbigt att duka ett bord med etiketten på plats, det är en tjänst du gör för dina gäster. Om det står många rätter på menyn blir det lätt rörigt om glasen står lite hur som helst och besticket inte lagts fram på ett systematiskt sätt. Genom att lägga fram besticket rätt när du dukar så gör du det lätt för dina gäster att se hur maten ska ätas.

När borden dukas på en restaurang är varje kuvert ca 60 cm på bredden. Kuvertet består oftast endast av glas och bestick och tallriken och servetten följer vid servering. När du serverar en middag hemma kan du förstås duka fram såväl glas och bestick som porslin och servett innan gästerna sätter sig vid bordet. Det ger fler möjligheter för att skapa ett snyggt och inbjudande bord rent visuellt.

Glas i rätt ordning

Glasen ställs upp på led från höger till vänster så att det högsta glaset, ofta rödvinsglaset, ställs i linje med tallrikens mitt. Vattenglas ställs till höger om det högsta glaset, och vitvinsglaset till höger om vattenglaset. Vattenglaset ska stå i linje med förrättskniven eller en annan kniv om det inte finns en förrättskniv. De tre glasen kan också ställas ihop i en grupp till höger om kuvertet.

Om det finns fler drycker till maten än de ovannämnda så ska glasen för dessa ställas så att glaset som ska användas först står längst till höger.

Snapsglas och ölglas ska serveras för gästerna, inte ställas fram på det dukade bordet. Dessa glas tas ut i takt med att gästerna druckit innehållet medan de andra glasen blir kvar under hela middagen.

Små och stora tallrikar

Assietter för sallad och bröd ska ställas till vänster på kuvertet. Om man vill kan man också ha en sköljskål med citronvatten. Det är särskilt praktiskt när serverar skaldjur. Sköljskålen placeras till höger om kuvertet.

Undertallrikar kan vara ett snyggt sätt att accentuera dukningen, och kan vara av alla möjliga material, t.ex. porslin, metall, skiffer och trä. Om man vill använda en tallrik under tallriken som maten serveras på så ska den ställas så att det är 1 cm till bordets kant. Undertallrikar ska tas ut från bordet inför servering av dessert.

Bestick med skick

Alla bestick läggas fram enligt principen "utifrån och in". De bestick man först använder ska ligga ytterst, t.ex. förrättsbestick.

Gafflar ska ligga till vänster om tallriken. Det enda undantaget är hummergafflar. Knivar, hummergafflar och soppskedar ska ligga till höger. Dessertbestick ska placeras samtidigt som resten av besticket och läggas över tallriken, gafflar med skaftet åt vänster, skedar med skaftet åt höger. Om man dukar med både dessertsked och dessertgaffel så ska gaffeln ligga närmast tallriken.

Servetter

Servetter ska antingen läggas på tallriken eller på vänster sida på kuvertet.

Har du frågor om ditt köp?

Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.

Kontakta kundservice här >>

Extra lång returrätt

Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.

H.W. Larsen - vi har din rygg

Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>