Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Alla knivar

Våra knivar är noga utvalda med fokus på kvalitet och användarvänlighet. Upptäck vårt stora sortiment.

Så väljer du knivar 

De tre viktigaste 

En kockkniv är den viktigaste kniven i köket tack vare allsidigheten. Med en bra kockkniv klarar du av de flesta uppgifterna i vardagens matlagning. Kniven ska vara utrustad med ett brett, kraftigt och styvt blad. En kockkniv ska vara stark nog att kunna skära igenom t.ex. ryggbenet på en stor fisk eller ett kycklingben. Med en stor kniv kan du arbeta stabilt med ingredienserna och det är också lättare att skära rakt. Handtaget ska ligga rätt i handen och vara designat så att dina knogar inte rör vid arbetsytan. Designen ska också förhindra att din hand kan glida från handtaget mot bladet.

Nästa kniv som är svår att leva utan är den mindre skalkniven. En bra skalkniv kan användas från allt från att skala lök till att skiva frukt och hacka grönsaker som t.ex. morötter. Handtaget får inte vara för litet. Även om det är en liten kniv så ska handtaget ligga rätt i handen.

Den sista av de tre nödvändiga knivarna kan inte vara något annat än en större sågtandad kniv, i varje fall inte om du inte slutat äta bröd helt och hållet. Den sågtandade kniven, eller brödkniven, är dessutom mycket bra till andra saker som att skära tomat eller hacka choklad på ett snyggt sätt. Även den sågtandade kniven ska vara designad så att knogarna inte rör vid arbetsbordet.

Det kan kanske funka att leva med bara tre knivar i sin arsenal, men gillar du matlagning så vill du förstås ha lite mer att leka med än bara de tre nödvändiga knivarna.

Fyra knivar för den passionerade hemmakocken

Det går förstås att skära tomater med en vanlig skalkniv eller allkniv, men det blir en utmaning så fort kniven inte är skarp längre. Då klarar den inte längre av att skära genom tomatens lite sega skal. Den utmaningen vinkar du farväl till med en sågtandad tomatkniv som inför en helt ny känsla av ackuratess i matlagningen.

Gillar du att fiska eller har du en fallenhet för att köpa hel fisk så har du stor nytta av en filékniv som med sitt tunna, lätt böjliga blad gör arbetet till en lek.

På samma sätt är en lång, läcker laxkniv ett måste om du vill servera gravad eller kallrökt lax skuren i eleganta, tunna skivor.

Den fjärde kniven vi räknar med att hitta i köket hos den passionerade, köttätande, hemmakocken är en styckkniv som har en avrundad, lätt uppåtgående spets som kan följa ben och hinnor.

Fyra knivar för professionella (och oss som fantiserar om att vara det)

Om du ofta strimlar grönsaker - eller tänker göra det oftare så gör en japansk bunkakniv om jobbet till rena leken. Tack vara det särskilt tunna bladet är den här kniven synnerligen bra till grönsaker och frukt. Den fungerar i viss mån som en universalkniv som även kan användas till kött och fisk. Det delikata bladet klarar dock inte att skära genom hårda delar.

Kniv nummer två är en sashimikniv vilket förstås är ett mycket specifikt syfte, men står det sushi på menyn, ute eller hemma, så är det skönt att jobba med just den kniv som har utvecklats till att skära sushin i vackra bitar i rätt storlek.

Langt mindre specialiseret til en særlig råvare er den tredje japaner på listen; santokukniven, der er blevet særdeles populær i de seneste år. Bladet er tyndere og skarpere end på traditionelle kokkeknive, hvilket gør den utroligt god til præcisionsarbejde med kød, fisk og grøntsager. Den er kendt for sin uovertrufne evne til at hakke løg, fordi det brede, lidt kortere blad gør den ekstra stabil. Den flade klinge og kanten, der kurver i en næsten 60 graders vinkel, giver en ekstrem manøvredygtighed, du ikke får med almindelige kokkeknive. Den flade klinge gør også, at kniven ikke rokker på skærefladen, som en traditionel kokkekniv gør. Derfor kan det tage noget tid og træning at blive vant til en santoku. Men den tålmodige bliver belønnet; da kniven er så let, kan du arbejde hurtigere med mindre belastning på håndleddet. 

Långt mindre specialiserad till en specifik råvara är den tredje japanen på listan; santokukniven som har blivit mycket populär under de senaste åren. Bladet är tunnare och skarpare än på traditionella kockknivar vilket gör det otroligt bra till precisionsarbete med kött, fisk och grönsaker. Den är känd för att vara oöverträffad som lökhackare eftersom det breda, lite kortare bladet gör den extra stabil. Klingans design gör så att kniven inte glider runt på skärbrädan, och det betyder att det kan kräva lite tid

Sidst, men ikke mindst skal og må vi ikke glemme alle jer, der elsker ost. Særlige osteknive er naturligvis ikke en nødvendighed – en almindelig kniv klarer jo jobbet ganske fint, men hvis tanken om at have de helt rigtige knive til yndlingsostene virker tiltalende, så er mulighederne mange. Uanset om favoritten er blød eller hård, om den hedder Brie, Primadonna eller Roquefort, har vi mange modeller af knive (og høvle) til din yndlingsost. 

Pas godt på dine knive 

En kvalitetskniv er en investering, der kan vare hele livet, hvis man tager sig godt af dem. Vedligehold din kniv ved hjælp af et strygestål eller knivsliber til hjemmebrug, gerne hver gang du har brugt kniven. Så holder den sig skarp. Der er ikke brug for det store, to strøg er nok. Er kniven blevet rigtig uskarp, så skal den dog slibes. 

Selv de dyreste knive vil med tiden have brug for at blive slebet. Til gengæld kan de slibes næsten uendeligt mange gange, til forskel fra de billigste knive på markedet, det er lavet af udstanset blik og næsten undtagelsesløst er af underlødig kvalitet. 

Opbevar dine knive med respekt. En af de bedste måder er ved at sætte en magnetisk liste op på køkkenvæggen. Husk bare at tage fat i knivene, sådan så den skarpe æg ikke rammer magnetsiden. Hvis du vil have dine knive i en skuffe, skal de ligge i en knivindsats. De må aldrig ligge frit sammen. Faste knivblokke, der står på køkkenbordet er et andet godt alternativ.