Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Bunka-knivar

Bunkakniven är en allsidig kockkniv med en karaktäristisk spets som är lika bra till grönsaker och örter som till precisionsarbete med kött och fisk. Läs mer nederst på den här sidan.

Bunka-kniven – den sylvassa japanen

Bunka-kniven är en japansk allroundkniv som har massor av kreativa användningsområden i köket. Rent estetiskt är bunka-kniven frapperande. Bunka-kniven ser riktigt cool ut och kan vara motiverande att jobba med för hemmakocken som vill njuta av att laga mat med respekt för hantverket.

Japansk kockkniv med hög precision

Bunkan är en allsidig kockkniv som på nästan alla punkter liknar santoku-kniven. Den största skillnaden ligger i hur knivbladet är format. Formen är ganska distinkt och lätt att känna igen. Bunka-kniven får sin råa framtoning tack vare att bladet inte har en avrundad spets, utan sluttar tvärt från bladets rygg. Den yttersta spetsen på en bunka är mycket uttalad, och det gör bunkan till ett bra val för precisionsarbete med kött och fisk, t.ex. putsning. Bunka-knivens blad är, liksom santoku-knivens, brett, tunt och vasst vilket gör den lämplig att använda när du hackar, skivar och strimlar grönsaker och örter.

Skillnader mellan bunkakniven och västliga kockknivar

Bunka- och santoku-knivarna har även det gemensamt att de brukar betraktas som några av de snygga japanska alternativen till klassiska västerländska kockknivar. Bunka betraktas dock av många som en japansk kniv i västerländsk stil. Men jämfört med sina västerländska motsvarigheter är en bunka dock ofta både kortare, tunnare och lättare.

En lättare kniv ger mindre belastning

En bunka är oftast mycket lätt. Den rekommenderade storleken på en bunka är för både hemmakockar och professionella kockar ett 165 mm blad. Med en bladlängd på 165 mm är kniven lätt och bekväm att använda till de flesta syften. Den lilla storleken och längden minskar belastningen och tröttheten när du använder kniven under längre perioder. Den är därför ett utmärkt val när du ska utföra en uppgift med många upprepningar. Höjden på bladet vid hälen är anpassad så att den ger god plats åt knogarna, något som tilltalar många som jobbar med grönsaker och skär och hackar stora volymer.

Vad får din nya kniv kosta?

Det finns förstås en sann uppsjö av olika bunkanivar att välja mellan på marknaden. Storlekar, skaft och ståltyper varierar från modell till modell och det är faktorer man bör överväga när man köper en bunka. Bunka-knivar finns i alla prisklasser så du bör också ta hänsyn till budgeten för ditt knivset. Hos oss hittar du bunkaknivar oavsett hur din budget ser ut.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.