Free delivery at SEK 625,-
Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Styckknivar

Styckknivarna är gjorda för den som själv står för styckningen av större köttdelar - och inte vill kompromissa med kvaliteten. Läs mer nederst på den här sidan.

Slaktknivar - i respekt för råvaran och hantverket

Om du tillhör den exklusiva skara som själv styckar fram köttdetaljer ur större köttdelar så vet du naturligtvis att det bästa resultatet uppnås med riktiga slaktknivar, antingen en styckkniv, en spetsig urbeningskniv eller en urbeningskniv med svängt blad. Om man använder fel knivar lite hur som helst när man hanterar styckningen är risken hög att köttet hanteras fel och att resultatet blir så torrt att änglarna gråter.

Rätt kniv för ändamålet

Den knivmodell som används oftast av styckare är knivar med en spets som är vinklad uppåt. Så är den utformad för att underlätta arbetet med att skära runt kotor och leder, t.ex. om du skär ut bog- och lårdelar till stek, och för att göra jobbet med att skära ut jämna skivor eller bitar av färskt kött lätt och smidigt.

De mindre, mer spetsiga knivarna du hittar här på sidan används däremot till att bena ur t.ex. bringa eller lägg.

Vi rekommenderar starkt att du använder en särskild kniv till urbening. De är specifikt utformade för det, och urbening kan vara ganska hårt arbete som kniven ska kunna tåla. Det snyggaste resultatet uppnår du ofta med en spetsig urbeningskniv. Vi rekommenderar en spetsig urbeningskniv med fast blad och rak rygg för precis manöverering under urbening av/till t.ex. lammfiol, fläskbog och oxrygg. Urbeningsknivar med svängt blad använder du till de finare uppgifterna med att putsa stekar, filéer och liknande fria från hinnor och fett.

Och om du ska skära ut kött i likartade skivor - t.ex. wienerschnitzel, entrecôte eller förbereda kött till färs så blir jobbet en del del enklare om du utför det med en styckkniv med ett relativt långt blad, t.ex. 21 cm. Styckknivar som är längre än 21-23 cm kan också användas som alternativ till trancherkniven, speciellt om den har olivslipning.

Ta väl hand om dina knivar

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W. Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.

Har du frågor om ditt köp?

Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.

Kontakta kundservice här >>

Extra lång returrätt

Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.

H.W. Larsen - vi har din rygg

Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>