Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Urbeningsknivar

Urbeningskniven kommer till användning för dig som vill jobba precist med större köttbitar. Läs mer nederst på den här sidan.

Urbeningskniven - för att du lagar mat från grunden

Oavsett om du är professionell eller bara tycker om att laga mat med omsorg hemma så är det viktigt att ha bra verktyg i köket. Vassa knivar som är designade för uppgiften gör alla matlagningsuppgifter lättare, snabbare och roligare att utföra.

Urbeningskniven liknar filékniven, men urbeningskniven har ett mindre flexibelt blad än filékniven vars blad i synnerhet är lämpligt när du filear fisk och till mindre grova bitar kött. Urbeningskniven kommer alltså till användning tidigare under arbetet med större köttbitar, då du t.ex. ska avlägsna ben och fett precist.

Vilken modell är den rätta för dig?

Urbeningsknivar finns i flera modeller. De kortare, spetsiga utgåvorna använder man t.ex. till kanin eller mindre fjäderfä. Den långa, raka modellen är lämplig för uppgifter som att bena ur fläskbog, biffstock eller andra delar då kniven primärt jobbar inuti köttet. Ska man använda en urbeningskniv på ett sätt som innebär att den träffar en skärbräda eller liknande, t.ex. om man ska skära ut revbensspjäll, så är en svängd urbenare däremot det bästa valet. De finns i flera längder och med många sorters skaft. Man kan med fördel välja en modell med olivslipat blad om man ofta ska använda den till matvaror som har tendens till att klistra fast vid bladet, t.ex. kalkon.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.