Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Laxknivar

Laxkniven är ett måste för alla som ofta lagar lax och andra stora fiskar från grunden. Läs mer nederst på den här sidan.

Laxkniven - en kniv laxen förtjänar

Det var en gång då lax var lyx som bara personer med mycket pengar kunde unna sig. Idag är den fantastiskt nyttiga fisken lyckligtvis vanlig vardagsmat som många äter varje vecka.

Kompromissa inte med resultatet

Många använder vanliga filéknivar till lax, men en bra laxkniv gör jobbet mycket bättre. Den är ett måste för alla som ofta lagar lax och andra stora fiskar från grunden och för de som själva fiskar. Skivorna av gravlaxen blir snyggast och mest lika med en laxkniv. Precis som filéknivar har laxknivar ett flexibelt blad, men laxknivarnas blad har i regel inte en vass spets, och så är det oftast en längre kniv än filékniven - 35 cm är inte ovanligt. Det långa bladet gör det möjligt att skära skivor i en enda, ren rörelse och det ger dig likartade, tunna skivor. Laxknivens klinga är ofta olivslipad så att det bildas små luftfickor. De ser till att fisken inte fastnar på knivbladet så att du kan lösa uppgiften smidigt och elegant.

En specialkniv med flera syften

Laxknivar är naturligtvis förträffliga till att skära ut riktigt snygga, tunna skivor av lax och andra stora fiskar, men de är tack vare sin längd och flexibilitet även ett gott val när man t.ex. ska skära ut en mjuk kaka till tårtbottnar. Laxknivar kan med fördel också använda till att skiva skinka och andra charkuterier, även om dessa matvaror inte kräver lika mycket flexibilitet av knivbladet som laxen. Är man konnässör kan man dock köpa en specialkniv även för detta - en skinkkniv. Skinkkniven liknar en laxkniv, men är generellt kraftigare, har ett fastare blad och högre än en laxkniv.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.