Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Ostknivar

Oavsett om osten heter Brie, Herrgård eller Parmesan så har H.W.Larsen rätta kniven för uppgiften. Läs mer nederst på den här sidan.

Ostknivar - för den optimala ostupplevelsen

Varför ska man ha särskilda knivar till olika ostar? Det korta svaret är att det ska du om du vill bevara ostens ursprungliga, presentabla form varje gång du har skurit av en bit. Det finns många olika ostknivar i ännu fler designer, men rent grundläggande finns det tre sorters knivar som varje ostälskare bör ha i lådan - i varje fall om du vill njuta av ostens smak och framtoning så som ostproducenten hade för avsikt.

Kniv med rundade hål eller olivslipning

De här knivarna är särskilt bra på att skära mjukare ostar som t.ex. Gorgonzola, Camembert och Brie. Hålen är till för att minska kontakten mellan knivblad och ostens klibbiga yta så att kniven lättare släpper osten så att du får snyggare bitar. En del knivar har dessutom en tvådelad spets som gör det möjligt att servera en bit ost utan att röra vid den med fingrarna.

Kniv med rektangulära hål

Ostknivar med rektangulära hål i bladet är bra till de flesta ostsorterna; både de mjuka och de halvhårda ostarna som t.ex. Cheddar, Roquefort och Havarti. Hålen ger dock kniven ett mindre stabilt blad än en kniv med ett helt blad, och därför ska den inte användas till de allra hårdaste ostarna.

Kniv med helt blad

Om din hjärta dunkar mest för de hårdaste ostarna som t.ex. Parmesan, Manchego och Primadonna så kommer du att älska att ha en ostkniv med fast blad. Bladet är tjockt, starkt och stabilt och låter dig skära bitar av hårda och halvhårda ostar med lätthet utan att kniven slinter. Om du vill att din favoritost ska få ännu mer smak så kom ihåg att låta kniven - och osten - göra jobbet. Många riktigt hårda ostar har proteinkristaller som spricker om osten får lov att spricka där den gör det naturligt. Tvinga därför inte kniven genom osten utan använd den så att osten spricker naturligt när du för kniven genom den.

Osthyveln

Heter din favoritost t.ex. Herrgård, Gouda, Prästost eller Gruyère? När de halvhårda ostarna står på bordet så är det osthyveln som gör jobbet bäst, och många har säkert redan en eller flera osthyvlar liggande i lådan. Men hur bra skär de? Om det är länge sedan du köpte en osthyvel så gör dig själv en tjänst och investera i en ny. Med en bra osthyvel får du tunna skivor samtidigt som osten utsätts för en hel del luft medan du hyvlar skivorna. Samma sak gäller för ost som för vin - ju mer osten kommer i kontakt med luften, desto mer smak får du ut av den.

Vi erbjuder även ostskärare

Om du hellre vill köpa en ostskärare med tråd eller skärblad så ta en titt på vårt breda sortiment här >>

H.W.Larsen - vi har din rygg

Ostknivar är bara en av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W.Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av läckra kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbord. Vårt urval erbjuder bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för både professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksredskap och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>