Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Skalknivar

Skalkniven är en praktisk kniv som är särskilt lämpad för att skära ut dekorationer och till att skala och dela mindre råvaror i köket. Läs mer nederst på den här sidan.

Skalkniven - kan mer än att skala

En skalkniv är en mindre, mycket smidig kniv som är ett av de mest användbara verktygen i köket eftersom den är så allsidig.

Den lilla, fiffiga generalisten

Skalkniven är tack vare sin praktiska storlek särskilt lämpad för att skära ut dekorationer och till att skala och dela mindre råvaror i köket. Den kan användas generellt till de flesta uppgifter i köket som kräver en mindre kniv. Att skära lagom stora bitar hård ost som parmesan är t.ex. inga problem. Skalkniven är också nyttig när du ska kärna ur en chili eller paprika och bra att ha liggande när du ska göra i ordning skaldjur inför servering.

Använd rätt verktyg för uppgiften

Om du vill utvidga din knivsamling med en skalkniv så bör du överväga om du vill ha en slät eller räfflad kniv, eller om du kanske vill ha en av varje? Vi kallar modeller med serraterade blad för tomatkniv. Förutom att vara mycket bra på att skära tomater så är tomatkniven även bra om du ska dela små bröd eller skiva vitlök. Det viktigaste är under alla omständigheter att du använder rätt kniv för syftet. Ska du t.ex. utföra en lite grövre uppgift som att dela morötter eller hacka lök så är det inte skalkniven du ska lägga fram utan en större kniv, t.ex. en kockkniv. Skalkniven är däremot klart rätt val om du ska ta med en enda kniv på t.ex. picknick eller camping.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.