Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Filéknivar

En bra filékniv är vass och spetsig för att kunna komma in överallt och hitta de minsta benen utan att förstöra fiskköttet.

Filékniven - knivsamlingens trollstav

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna, snygga skivor av kött, fisk och grönsaker. Filékniven är ett måste i alla välutrustade kök. Det som är speciellt med en kniv som är avsedd för att filéa är att den är tunn och har ett smalt, lite böjbart blad. Jobbet blir en lek tack vare bladets flexibilitet som gör att det kan följa ingrediensens naturliga struktur.

Arbetet i köket blir mycket lättare när du har en filékniv i rätt storlek som passar för uppgiften. Därför kan det vara en god idé att ha flera filéknivar i olika storlekar. För att kunna åstadkomma en riktigt fin fiskfilé så ska du också ha en bra urbeningskniv.

Filékniven gör halva jobbet

Med en riktigt bra filékniv slipper man sortera bort fiskben vid matbordet. Även om det krävs lite handlag så lyckas man inte 100 % utan en bra filékniv. En bra filékniv är vass och spetsig för att kunna komma in överallt och hitta de minsta benen utan att förstöra fiskköttet. Att filéa en fisk med en filékniv av hög kvalitet kan vara ett rent nöje. Sättet som kniven glider genom fisken på och tar bort alla irriterande ben kan vara en sann lättnad att uppleva. En filékniv kan också användas till att skära bort fett och hinnor på en köttbit. En filékniv är alltså en kniv som eliminerar mycket av de tråkiga uppgifterna i matlagningen.

Ta väl hand om din filékniv

Vi rekommenderar alltid att man motstår frestelsen och låter bli att diska knivar i maskin. Risken att dina knivar blir slöa och skadade är stor. Diska istället knivarna för hand och torka av dem med en kökshandduk. Kom också ihåg: Slipa först din filékniv när den börjar mista skärpan. Överdriven slipning kan ge din kniv ett kortare liv. Förvara alltid filékniven i knivblock eller på magnet och använd skärbrädor i mjukare material, t.ex. av bambu. Använder du skärbrädor av mycket hårda material, t.ex. marmor så blir kniven slö mycket fortare.