Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Filéknivar

En bra filékniv har oftast en lång spets och flexibelt blad och kan komma in överallt och hitta de minsta benen utan att förstöra fiskköttet. Läs mer nederst på den här sidan.

Filékniven - knivsamlingens trollstav

Med en bra, vass filékniv kan du skära tunna, snygga skivor av fisk och kött och dessutom preppa vissa grönsaker. Filékniven är ett måste i alla välutrustade kök. Det som är speciellt med en kniv som är avsedd för att filéa är att den är tunn och har ett smalt, lite böjbart blad. Jobbet blir en lek tack vare bladets flexibilitet som gör att det kan följa ingrediensens naturliga struktur.

Arbetet i köket blir väsentligt lättare när du har en filékniv i rätt storlek som passar för uppgiften. Därför kan det vara en god idé att ha flera filéknivar i olika storlekar. För att kunna åstadkomma en riktigt fin fiskfilé så ska du också ha en bra urbeningskniv.

Filékniven gör halva jobbet

Med en riktigt bra filékniv slipper man sortera bort fiskben vid matbordet. Även om det krävs lite handlag så lyckas man inte 100 % utan en bra filékniv. En bra filékniv är vass och spetsig för att kunna komma in överallt och hitta de minsta benen utan att förstöra fiskköttet. Att filéa en fisk med en filékniv av hög kvalitet kan vara ett rent nöje. Sättet som kniven glider genom fisken på och tar bort alla irriterande ben kan vara en sann lättnad att uppleva.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.