Free delivery at SEK 625,-
Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Brödknivar & Universalknivar med tandat blad

En brödkniv, eller en universalkniv med tandat blad, är ett måste i varje kök. En stor, serraterad kniv är inte bara bra till bröd, utan också en utmärkt kniv till ingredienser med hård, hal eller seg yta. Läs mer nederst på den här sidan.

Brödknivar - en helt vanlig specialkniv

Är det skillnad på en brödkniv och en universalkniv?

Ja, det är det. En brödkniv är mer flexibel och har ett knappt så kraftigt blad som en universalkniv. Det beror både på att en brödkniv även ska kunna skära ut tunna livsmedel så som tårtbottnar samt att det tunna bladet har mindre tendens att dra snett än ett kraftigt blad. Man kan med andra ord ofta skära snyggare skivor med en brödkniv.

En universalkniv kan givetvis också användas till att skära bröd, men är designad till att klara många andra uppgifter. Det är t.ex. en fördel att hacka nötter med en universalkniv eftersom bladets tänder håller nötterna på plats så att de inte hoppar runt på, och utanför, skärbrädan. Man kan se på en universalkniv att den är lämplig för den typen av uppgifter på att skaftet är högre än bladet. Det förebygger att ens fingrar kommer i kläm mellan skaft och skärbräda.

Universalkniven och brödkniven har det gemensamt att även om de är suveräna till att skära i sega och spröda ytor så är de inte optimala till saftrika livsmedel, t.ex. stek, tomater, lök och liknande. Den räfflade eggen på de stora knivarna ger en stor, fransig snittyta som leder till att saften rinner ut. Använd istället en vass, slät kniv eller en specialkniv.

Vågornas form

När du ska köpa en ny bröd- eller universalkniv så är det en god idé att se hur vågorna på knivbladet ser ut. Knivens funktionalitet beror både på hur de är formade och hur tätt räfflad eggen är, något som varierar från kniv till kniv. Några är serraterade med rundade vågor och andra ser mer våldsamma ut med mer sågtandad egg. De vassa vågorna betyder generellt sett att du kan lägga mindre tryck på kniven när du använder den och att kniven lättare skär genom en hård yta. Å andra sidan blir det också mer smulor på skärbrädan än om du använder en kniv med mjukare serratering.

Antal vågor

En annan sak att fokusera på är hur tätt räfflad eggen är, dvs. vågornas storlek. Ju tätare serratering, desto finare blir snittet. Men en kniv med tät serratering fastnar också lättare under arbetet. Därför är det rätta valet inte samma för alla. Det beror helt enkelt på personliga behov och preferenser, och på vilka livsmedel man vill använda kniven till.

Knivbladets profil

Det är också en smaksak och dina behov som avgör vilken profil knivbladet ska ha. Det finns både knivar med helt raka blad och knivar med mer eller mindre svängda blad. Det är lättare att hantera ett svängt blad än ett som är helt rakt när du börjar komma till de sista skivorna på brödet. Och om du vill ha en längre kniv så kan den bli opraktisk att jobba med om bladet inte har någon svängning alls. Ett långt, rakt, räfflat blad är däremot det bästa verktyget för uppgifter då man skär ett livsmedel horisontellt, t.ex. när man delar mjuka kakor i tårtbottnar.

Jo, man KAN slipa en brödkniv

Att brödknivar inte kan slipas är en seglivad skröna som vi länge har velat avliva. Sågtandade knivar är svårare att slipa, men det är på inget sätt omöjligt för en professionell verkstad. Oavsett om vågorna som ditt knivblad hade när du köpte kniven behöver återskapas, om du vill slipa om en ny kniv utan serratering eller om du vill slipa in vågor i bladet särskilt för vänsterhänta så gör vi gärna jobbet åt dig. Vår slipverkstad har över 80 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W. Larsen >>

Se hur det ser ut när H.W. Larsen slipar en brödkniv:

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.

Har du frågor om ditt köp?

Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.

Kontakta kundservice här >>

Extra lång returrätt

Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.

H.W. Larsen - vi har din rygg

Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>