Free delivery at SEK 625,-
Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Knivlister

En knivlist kan sättas upp på många olika ställen i köket och finns i många material och utformningar. Läs mer nederst på den här sidan.

Knivlisten – förmodligen den optimala knivförvaringen

Har du först vant dig vid att förvara dina knivar på en knivlist så finns det inte något gott skäl att byta till något annat alternativ. Det är väldigt praktiskt att alltid ha sina knivar till hands - utan att barn har möjlighet att få tag på de skarpaste köksverktygen. En knivlist är också platsbesparande, samtidigt som det ser snyggt och prydligt ut att ha sina bästa knivar utställda på rad.

Men en knivlist är inte bara en knivlist; de magnetiska listerna finns i många olika varianter och storlekar. Därför berättar vi här om vad du kan överväga innan du köper.

Vilket material ska knivlisten vara gjord av?

Knivlister av stål

Stål är ett av de mest funktionella materialen man kan ha i ett kök. Stål tål det mesta och det är lätt att rengöra. En knivlist av stål är ett köp man sällan ångrar - oavsett om du mäter på slitstyrka, rengöring eller användarvänlighet.

Det är därför stål är det typiska materialet i professionella, industriella kök. Stål är därför det logiska valet om du går efter att ha en industriell, minimalistisk look hemma i ditt privata kök.

Det kan skada eggen om man låter råkar slå den mot stållisten. Därför ska du vara lite försiktig när du tar ner dina knivar från en stållist.

Knivlister av trä

Om du inte fått smak för den industriella stilen, som i högre grad utstrålar funktionalitet än mysighet, så är du kanske mindre intresserad av att inlemma en stålmagnet i din inredning. Trä ger en varmare look och ingår ofta mer naturligt i ett kök som har inretts med trä och andra naturmaterial i förväg.

Man ska vara lite mer försiktig när man rengör trä. Se alltid till att torka av träinteriör med en köksduk efter rengöringen. Då undgår du slitage och minskar samtidigt risken för bakteriebildning.Kom också ihåg att underhålla trälisten.

Smörj in den med olja då och då - gärna druvkärnolja eller olivolja.

Hur lång ska knivlisten vara?

För att avgöra hur lång din kommande knivlist ska vara ska du bestämma vilka knivar som hänga på den.

Som utgångspunkt har du behov av 6-8 cm list per kniv. Valet är dock individuellt och om du har bredare knivar, som t.ex. breda, japanska knivar, ska du snarare tänka 10 cm per kniv.

Placera din knivlist: 4 idéer

En knivlist kan sättas upp på många olika ställen i köket. Dessa är några av de bästa placeringarna:

 1. Över vasken

  Om du sätter upp knivlisten över vasken så är knivarna på behörigt avstånd från nyfikna barnhänder samtidigt som de är nära sin plats när du har diskat och torkat av dem.
 2. Bakom spisen

  Väggen bakom spisen blir sällan använd till något funktionellt så det kan vara ett bra ställe att sätta upp knivlisten, särskilt om köket är litet och all platsbesparing är viktig. Knivarna kommer då troligen också vara nära din arbetsstation där du skalar, skivar och hackar.
 3. Vid sidan om spisen

  Placerar du knivlisten och knivarna på en vägg vid sidan om spisen så har du samma fördelar som om du placerer den bakom spisen. Dessutom blir knivarna troligen mindre utsatta för fett, ånga och matstänk från spisen.
 4. Under dina väggskåp

  Om du inte tycker att det är avgörande att dina knivar är synliga eller om du saknar väggplats så kan du även placera knivlisten under dina väggskåp. På så vis ligger knivarna dolda samtidigt som de är tillgängliga. Kom bara ihåg att vara försiktig när du tar en kniv från listen så att den inte utsätts för onödigt slitage.

Har du frågor om ditt köp?

Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.

Kontakta kundservice här >>

Extra lång returrätt

Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.

H.W. Larsen - vi har din rygg

Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>