Free delivery at SEK 625,-
Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Skärpstål

Med ett skärpstål skärper du lätt eggen så att du ser till att kniven skär rätt varje gång. Läs mer nederst på den här sidan.

Skärpstålet - håller dina knivar i toppform

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Vill du hålla dina knivar nya och välvårdade i många år framöver så ska du göra en vana av att använda ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Det krävs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Med ett skärpstål skärper du lätt eggen så att du ser till att kniven skär rätt varje gång.

Hur väljer man skärpstål?

Vi erbjuder ett stort urval av skärpstål hos H.W.Larsen, men ska du välja det konventionella eller det keramiska stålet?

I videon jämför en av våra professionella knivslipare, Benjamin Jensen, de två sorternas stål (Danskt tal, ej textat):

Konventionellt stål till mjukare knivar

Konklusionen är att den konventionella modellen av stål fungerar bäst till generellt underhåll av alla sorters knivar med blad av utstansat stål samt många sorters smidda knivar.

Om eggen på kniven har blivit slö pga av den har trubbats av - om du kan känna en liten kant när du känner efter med en nagel mot eggen - så är det traditionella stålet utmärkt till att återställa kniven. En bra val från H.W. Larsens sortiment är t.ex. det konventionella stålet från Dickoron.

Keramiskt stål till knivar av hårt stål

Om du däremot ska skärpa japanska knivar eller andra knivar av hårt stål som Tojiro eller Senjen så ska du använda ett keramiskt skärpstål. De massiva keramiska skärpstålen från Sieger är bland de bästa som finns. Du ska skärpa kopiösa mängder knivar om du ska lyckas slita upp de modellerna under din livstid. 

De keramiska skärpstålen har styrkan att de både rättar till eggen och ger en mild slipning. Med knivblad av hårt stål kan man riskera att konventionellt stål gör hack i eggen på knivblad av hårt stål. Det undgår man keramiska skärpstål. Därför kan de naturligtvis användas till alla sorters knivar.

Diamant-skärpstål

Den här sortens skärpstål utför en riktig slipning - dvs. det avlägsnar någon mängd av bladets material - hur mycket beror på hur fin ytan är. Det är skärpstålet man använder när man varken har bra resultat med det konventionella eller det keramiska skärpstålet.

När man har skärpt sina knivar på ett diamant-skärpstål så är det viktigt att efterbehandla eggen med ett fint, keramiskt skärpstål. Ett diamant-skärpstål sätter nämligen ganska grova spår i eggen. Man ska vara extra noga med att jobba med rätt vinklar när man använder ett diamant-skärpstål eftersom man annars lätt gör mer skada än nytta.

Tekniken är viktig

Använd alltid skärpstål med omtanke. Använder du det fel så kan du riskera att förstöra dina knivar i stället för att underhålla dem.

Pressa inte kniven mot skärpstålet, utan fokusera på att utföra rörelsen rätt. När du ska stryka kniven mot skärpstålet så ska du göra det i långa drag längs stålet. Välj därför gärna ett skärpstål som är långt. Ju längre det är, desto enklare är det att utföra den rätta rörelsen.

Har du frågor om ditt köp?

Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.

Kontakta kundservice här >>

Extra lång returrätt

Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.

H.W. Larsen - vi har din rygg

Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>