Free delivery at SEK 625,-
Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Trancherknivar

Trancherkniven är en specialkniv till att skiva stek och fågel. Köttskivorna blir snyggast med en kniv som är skapt för ändamålet. Läs mer nederst på den här sidan.

Trancherkniven - skär de snyggaste skivorna

Trancherkniv är ett annat ord för förskärarkniv. Kniven används till att skära kött i skivor eller mindre delar. Namnet kommer från det franska ordet "tranché" som betyder "(att) skiva". Trancherkniven liknar en kockkniv, men bladet är smalare och längre för att kunna skiva även större köttbitar. Man använder den oftast när en stek eller hel fågel skal skivas inför servering, men kniven kan också användas till att skiva rått kött. Köttskivorna blir snyggast med en kniv som är skapt för ändamålet. Dessutom så ser det förstås mycket mer elegant ut när du skivar en stek framför dina gäster om du har den rätta kniven för ändamålet.

Fokus på precision och elegans

Det är i många fall en fördel att ha en trancherkniv med olivslipning, t.ex. från producenten Granton, som gör att köttet släpper knivbladet lättare och som gör arbetet med att skära tillagad stek eller fågel till en dans. För att lyckas med en snygg tranchering så behöver du dessutom en tranchergaffel, dvs. en stekgaffel, för att hålla köttet på plats medan du skivar det. Observera att en trancherkniv ofta är slank med ett tunt blad som ofta är olivslipat. Det betyder att kniven inte har fokus på stor dynamisk styrka - som t.ex. en smidd kockkniv har - utan istället har fokus på precision och elegans.

Ta väl hand om dina knivar

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W. Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.

Har du frågor om ditt köp?

Om du har frågor om våra produkters storlek, kapacitet eller något annat så är du välkommen att kontakta oss med dina frågor. Våra väl insatta kundservicemedarbetare sitter redo att besvara alla frågor och ge den rådgivning du behöver.

Kontakta kundservice här >>

Extra lång returrätt

Vi är stolta över att erbjuda 365 dagars returrätt om du skulle ha oturen att en vara du köpt hos oss inte lever upp till förväntningarna.

H.W. Larsen - vi har din rygg

Produkterna på denna sida är bara några av många kvalitetsprodukter du hittar hos H.W. Larsen. Vi erbjuder ett brett urval av kvalitetsprodukter för kök, matlagning och middagsbordet för både privatkunder och proffs. I vårt urval finns bland annat en sann uppsjö av kvalitetsknivar för professionella och privata kunder samt t.ex. grytor och pannor, serviser, köksmaskiner och utrustning till diverse maskiner.

Dessutom kan du skicka in dina knivar och andra skärande redskap till oss och låta slipa dem i vår slipverkstad i Köpenhamn. Se mer om slipning här >>