Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Grönsaksknivar

Vassa grönsaksknivar gör arbetet till ett nöje, och man kan nästan inte ha för många. Olika grönsaksknivar kommer hela tiden till användning i köket. Läs mer nederst på den här sidan.

Grönsaksknivar för alla syften

Från tomater till rotselleri, från basilika till bananer; växtrikets enorma bredd betyder att det finns mycket att välja mellan när du köper grönsaksknivar. Det kan vara svårt att se vad skillnaden är mellan knivarna. Namn som allkniv, skalkniv, örtkniv och grönsakskniv används ofta synonymt, vilket beror på att knivarna har många praktiska användningsområden som överlappar varandra.

På den här sidan hittar du mindre allknivar, lite större grönsaksknivar och mer specialiserade knivar för olika syften som vi beskriver här.

Tournierkniv

En tournierkniv är en specialkniv avsedd för grönsaks- och fruktdekorationer. "Tournier" är franska för “vända”, och det är det svängda knivbladet som ger funktionaliteten åt den här kniven. Kniven används till att tornera, t.ex. potatis. Man säger att tornering särskiljer proffsen från amatörer och det är inte helt osant. Tekniken kräver att man övar sig en hel del. Men ska man tornera, så måste man ha en tournierkniv. Kniven kan dessutom användas till andra syften som att rensa och rengöra grönsaker och till att snitta om blommor.

Tomatkniv

Tomatkniven är en liten sågtandad kniv som lätt perforerar tomatens sega skal utan att förstöra tomatens mjuka innanmäte. En del tomatknivar har en kluven spets för att flytta skivorna. Tomatkniven kan förstås också användas till mycket annat än tomater, t.ex. att dela små bröd och liknande.

Om du vill testa om en slät kniv börjar mista sin skärpa så testa att skära i en tomat. Klarar kniven inte att skära genom tomatens skal utan problem så är det dags att slipa. Det går inte att skiva en tomat med en slö kniv. Det är just det problemet du slipper med en riktig tomatkniv. En tomatkniv perforerar lätt tomatens skal, även om en kniv med räfflad egg generellt medför att man mister mer saft än en kniv med slät egg gör.

Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Örtkniv

Det givna valet när du ska förbereda och hacka kryddörter är förstås en örtkniv. Den lilla kniven är också smidig och lätt att jobba med när du ska hacka mindre grönsaker eller rensa frukt. Knivbladet på en örtkniv är vasst och perfekt för att skära bort skönhetsfläckar på frukt och grönsaker.

Skalkniv

Skalkniven är tack vare sin praktiska storlek särskilt lämpad för att skala och dela mindre råvaror i köket och för dekorationsarbete. Den lilla skalkniven är anpassad för att du ska kunna hålla råvaran och kniven i luften för en smidig skalning. Dessutom är det en bra kniv att låta barn använda om du vill inviga dem i matlagningen.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Håll dina knivar vassa hos H.W.Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.