Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Tournierknivar

En tournierkniv är en specialkniv avsedd för grönsaks- och fruktdekorationer. Man säger att tornering särskiljer proffsen från amatörer och det är inte helt osant. Läs mer nederst på den här sidan.

Tournierkniven - estetikerns favoritkniv

En tournierkniv är en specialkniv avsedd för grönsaks- och fruktdekorationer. Man säger att tornering särskiljer proffsen från amatörer och det är inte helt osant. Tekniken kräver att man övar sig en hel del. Men ska man tornera, så måste man ha en tournierkniv. Syftet med att tornera t.ex. potatis är att alla potatisar blir lika stora och får ett enhetligt, dekorativt uttryck och att det blir lättare att se till att all potatis tillagas perfekt.

Det är det svängda knivbladet som ger funktionaliteten åt den här kniven. "Tournier" är franska för “vända" och potatisen skärs ut till en olivliknande form genom att man vrider potatisen mot kniven medan man skär/skalar den mindre.

Kniven kan såklart också användas till andra syften som att rensa och rengöra grönsaker och till att snitta om blommor.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Rengör och förvara dina knivar med respekt

Förvara dina knivar med respekt. Ett av de bästa sätten är att ha en knivmagnet på köksväggen. Det är viktigt att man gör det till en vana att ta av knivarna från magneten så att eggen inte rör vid magnetsidan. Om du hellre har knivarna i en låda så ska de ligga i en knivinsats. De får aldrig ligga fritt ihop med varandra. Fasta knivblock som står på köksbänken är ett annat gott alternativ.

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.