Gör det själv och bra råd från verkstaden

Goda råd från verkstaden

Knivar i diskmaskinen - gör det inte!

Det är viktigt att ALDRIG diska dina knivar i diskmaskinen! Det löser helt enkelt upp stålet och skapar små tärningar och mikrosprickor. Dina knivar gråter om du gör det, och de andra knivarna i lådan mobbar dem - gör det inte!

 

Använd skärbräda som inte är för hård.

Se till att din skärbräda inte är för hård, eftersom det kan förstöra eggan. Material som polyd, halvhårda träslag med mera är utmärkta som skärunderlag.

Kom ihåg att underhålla dina träskärbräder med olja. Du kan med fördel använda druvkärnolja eftersom den inte blir härsk.

 

Renovering av knivar

Hos H.W. Larsen vet vi hur viktiga dina verktyg är för dig! Därför har vi också en omfattande service för att renovera och återställa dina älskade verktyg. Kanske är handtaget slitit, kanske har du ärvt en häftig gammal kniv som haft en tuff barndom - eller på annat sätt har ett projekt vi kan hjälpa dig med. Kom in till oss och låt oss prata!

 

Slipsten

Om du ger dig i kast med att slipa dina knivar på en slipsten - var tålmodig! Det är svårt att lära sig, och du bör absolut inte börja öva på din favoritkniv. Men om du tar god tid, väljer rätt sten och är konsekvent med vinklar och tryck - kan denna slipning ge en riktig skärlyft. Kom in i butiken och låt oss hjälpa dig!

 

Underhåll med brynstål

Du kan själv göra mycket för att hålla din utrustning i topptrim - till exempel genom att investera i en bra brynstål. Det finns övergripande 3 olika typer av brynstål - det traditionella, det keramiska och diamantbrynstålet. Oavsett vilket du väljer kan du genom att regelbundet slipa dina knivar - gärna varje gång du har använt dem - underhålla skärpan och förlänga deras livslängd.

 

Typer av brynstål:

Det traditionella:

Finns som rundt, fyrkantigt eller ovalt. Ytan varierar från mycket fin till grov och väljs beroende på hur sliten eggan på kniven är. Även om brynstålet i stort sett inte har någon slipande effekt kan det enkelt återställa eggen som ofta böjs vid användning och därigenom gör kniven slö. Det traditionella brynstålet är perfekt för vanliga knivar, men rekommenderas inte för hårda knivar som Tojiro, SENJEN och Takefu, eftersom dessa lätt kan "chippa".

 

Det keramiska:

För att vässa Tojiro, SENJEN och andra hårda knivar är ett keramiskt brynstål utmärkt. Det är perfekt för knivar av hårt stål som inte tål vanliga brynstål, men det kan också användas för alla andra typer av knivar.

Till skillnad från det traditionella brynstålet har detta en slipande effekt och bör därför användas med försiktighet, eftersom felaktig användning inte vässar, utan snarare skadar eggen på kniven. Om det används korrekt kan det förlänga eggens livslängd betydligt! Detta är vad vi starkt rekommenderar.

 

Diamantbrynstål:

Som namnet antyder är detta brynstål belagt med industriella diamanter, vilket också gör det effektivt när det gäller slipning. Efter endast 2-4 dragningar märker du en betydande skillnad.



Därför bör du vara erfaren och skicklig i att använda de andra brynstålen innan du ger dig på den här typen, eftersom du annars kommer att orsaka mer skada än nytta. När du väl behärskar tekniken är det ett fantastiskt verktyg för alla typer av knivar, förutsatt att du är försiktig när du bryner hårda knivar. Och kom ihåg att alltid avsluta med bryning på ett vanligt eller keramiskt brynstål.

 

Så här använder du ditt brynstål:

  1. Håll brynstålet i vänster hand och kniven i höger (och tvärtom om du är vänsterhänt)
  2. Placera tummen ovanpå knivens egg och placera kniven och tummen mot brynstålet. På så sätt erhåller du rätt slipvinkel - 15 grader - som ska bibehållas under hela slipningen för att inte skada knivens egg.
  3. För nu kniven ned längs brynstålet i en vinkel på 15 grader. Det är inte nödvändigt att göra det snabbt eller applicera mycket tryck. Brynstålet kommer att göra jobbet.
  4. Gör 3-5 drag på varje sida av kniven och den är redo att användas!

Sliberiet - vem är vi?

Här på sliberiet är vi 4 glada killar som är stolta över vårt yrkeskunnande. Att bli knivslibare hos H.W.Larsen är faktiskt ingen enkel merit att ha på sitt CV! Från att man börjar lära sig detta yrke till att man kan kalla sig knivslibare hos H.W.Larsen tar det cirka 3 år med otaliga repetitioner och tusentals timmar bakom olika slipmaskiner och slipstenar. Vi bryr oss nämligen om handslipning av alla knivar utan användning av styr- eller slipskivor, enbart genom frihandsmetoden - och det är svårt! Men vår tydliga erfarenhet är att detta ger oss bredast kunskap och det bästa slutresultatet! Vår bakgrund är främst som slaktare och generella kniventusiaster - något vi säger med stor stolthet. Vi älskar vårt arbete och finner stor tillfredsställelse i att kunna erbjuda dig en fantastisk upplevelse med dina verktyg!

 

SLIBNING
Læs mere & bestil keramisk slibning
VÅDSLIBNING
Læs mere & bestil vådslibning
VI SLIBER ALT
Sakse, mandolinknive, grillskær, rundknive, kødhakker m.m.: