Prisgaranti på samtliga produkter
365 dagars full returrätt
040 16 16 40
Visa priser inkl. moms - Ändra här

Jaktknivar

En jaktkniv ska utan problem klara av de uppgifter en jägare har på en lyckad jakt – och det kräver en del av kniven! Läs mer nederst på den här sidan.

Jaktknivar – i respekt för naturens ordning

En jaktkniv ska primärt klara av att skära upp bytet för ta ur det och den ska klara av att flå av skinnet. En god jaktkniv har dessutom ett stabilt blad och är lätt att rengöra. Ett kraftigt blad gör det lättare att passa bytet.

Vilket stål passar dig bäst?

Om du väljer en jaktkniv med ett smitt knivblad av stål så får du en kniv med hög eggstyrka som också är mycket vass. Andra typer av stål fokuserar mer på ett mycket motståndskraftigt blad, genom att ha ett högre krominnehåll, vilket också har sina fördelar, särskilt om man är på jakt länge åt gången. Det finns förstås också jaktknivar som kombinerar ovanstående och många andra slags jaktknivar, från kolstål (high carbon) till damaskerade klingor.

Prova gärna att känna på kniven innan du köper

Välj din utrustning med omtanke och kom ihåg att större inte alltid är bättre. Ett stort blad kan göra det svårt att ta hand om bytet utan att sticka hål på inälvor eller skada köttet. Många jägare föredrar ett blad på 7-11 cm.

Det är upp till var och en att välja vilken kniv som är den bästa för ändamålet. Kniven ska naturligtvis alltid ligga bra i handen och därför har knivens skaft stor betydelse. Prova gärna att känna på kniven innan du köper den – och var kritisk – om den inte ligger 100 % rätt i handen så ska du välja en annan kniv.

Det är också bra att ha en liten fickkniv ute i skogen till alltifrån att öppna förpackningar till att skära av snöre. En fickkniv är ofta inte lika lätt att hålla helt ren som en kniv med fast blad. Därför är fickkniven i regel inte rätt kniv att använda under hanteringen av ett nedlagt djur.

Ta väl hand om dina knivar

Knivar ska både skärpas och slipas

En kvalitetskniv är en investering som kan vara hela livet om man tar väl hand om den. Gör en vana av att underhålla dina knivar med hjälp av ett skärpstål, gärna varje gång du har använt kniven. Då håller den sig skarp längre. Det behövs inte så mycket, 4-6 drag räcker bra. Har du knivar av hårt stål, typ japanska knivar, så är det viktigt att använda ett keramiskt skärpstål. 

Har din kniv blivit riktigt slö så måste den dock slipas på sten. Även de dyraste knivarna kommer med tiden behöva slipas. Men knivar av hög kvalitet kan närmast slipas i det oändliga. Vi gör gärna jobbet åt dig i vår professionella slipverkstad som har över 85 års erfarenhet. Se mer om slipning hos H.W.Larsen >>

Sist, men absolut inte minst: Diska ALDRIG dina knivar i diskmaskin! Det motsvarar mord på dina verktyg. Knivarna blir förstörda och de blir faktiskt skadade redan efter en disk i en diskmaskin. Diska i stället dina knivar för hand när du använt dem och torka av dem med en diskhandduk.